Как да изберем климатик?

Как да изберем климатик?
1 април 2021

Как да изберем климатик?

 

Търсите ли да закупите нов климатик!?

Но имате нужда от помощ при избора на подходящата сплит система за вашия дом или апартамент?

С толкова много опции, от централна климатизация, таванно-подови, касетъчни до високо-стенни сплит системи и много други, може да е трудно да разберете как да изберете климатик, който да работи най-добре за вашите нужди.

За щастие ще намерите всички отговори в това ръководство стъпка по стъпка.

По-долу сме събрали най-важните подробности за това как да изберем правилния климатик, който да отговаря на предвидената ви цел и бюджет.

След като прочетете тази публикация, ще имате всичко необходимо за избор на климатик, който е най-подходящ за вас.

 

Как да изберем климатик (стъпка по стъпка)

 

Първото нещо е внимателно планиране, преди да вземете решението си.

Поради тази причина е важно да следвате някои основни стъпки, които ще ви помогнат да се насочите в правилната посока.

 

Сега нека видим тези стъпки, започвайки с:

 

СТЪПКА 1

Определяне на вашия бюджет

Първото нещо, което трябва да направите, когато избирате климатик, е да определите колко сте готови да похарчите за климатична система.

Най-общо казано, климатиците обикновено попадат в категорията на „скъпите домакински уреди“.

Въпреки това, в зависимост от вашия бюджет, можете да получите относително достъпна климатична система, която може да ви спести пари в дългосрочен план.

Вашият бюджет ще ви подскаже към какъв тип и модел климатици да се насочите!

Високостенен тип климатици

Цена между 700 и 3500 лева.

Това е масовото решение за апартаменти, самостоятелни офиси и помещения.

Тези климатици включват две части: вътрешно тяло и външно тяло.

Вътрешното тяло е монтирано на стена и доставя студен или топъл въздух, докато външното тяло захранва системата и е монтирано на външна стена, под прозорец или на нивото на земята.

Тези системи наречени “сплит“ могат да се използват както за охлаждане така и за отопление.

Централни климатици

Цена между 4000 и 10000 лева.

В много домове сега се предпочитат този тип климатизация, при която можете едновременно да охлаждате или отоплявате всички помещения във вашия дом. Можете обаче да добавите нова система, ако такава не съществува в случаите когато извършвате ремонт или строите ново жилище!

Централната климатизация се изгражда преди направата на стени, подове и тавани поради сложността от полагане на въздуховоди или тръбни разводки!

Целта на централните климатици е да охлаждат/отопляват цяла къща наведнъж. 

 

СТЪПКА 2

Изберете правилния размер за вашето пространство

 

Когато изберете вашия климатик, големината на стаята играе голяма роля за вашия избор. Ще трябва да прецените в коя стая ще бъде инсталирана системата, както и формата и размера на стаята.

Климатиците са класифицирани от британските термични единици. Британската термична единица е международната мярка за енергия. BTU се отнася до измерване на енергията, необходима за повишаване на един килограм вода с един градус по Фаренхайт. За климатиците BTU измерва количеството топлина, което климатикът може да отдели от помещението на час. Един BTU на час се превежда на 293 вата.

Колкото по-голяма е стаята, толкова по-висока е препоръката на BTU за вашата климатична система. По-малките стаи с размерите на основна единична спалня изискват приблизително 6000 BTU. По-големи стаи, като дневни и помещения за съвместно споделяне. изискват климатична система с около 9000 BTU. Голямо пространство за студио или много голяма стая изискват по-високи BTU, вариращи от 10 000 до 15 000 BTU.

Изборът на правилното измерване на BTU е много важен. Малка стая с климатик с висок BTU може да причини влага в целия дом, тъй като нивата на влажност и температурата не са изравнени. Това може да причини влага по стените и да повреди стените и тапетите в стаята. Подобни проблеми могат да възникнат, ако BTU е твърде нисък, домът ви няма да е в опасност, но сметките ви ще бъдат по-високи . Ако климатикът е настроен на пълна мощност, той ще изразходва много повече енергия и ще доведе до силно износване на уреда.

Имайте предвид, че колкото по-висок е BTU на дадена система, толкова по висока е цената на устройството.

Ако използвате маломощен климатик, ще натрупате по-високи сметки, като трябва да настроите климатика на пълна мощност, за по-дълго време. Също така ще износите устройството по-бързо. Ако възнамерявате да инсталирате климатик в кухня, увеличете необходимия BTU с 4000. Имайте предвид, че не е препоръчително да инсталирате климатик в кухня - това ще задържа миризми и и устройството ще изисква по-постоянно обслужване. Разбира се, колкото по-висок е BTU, толкова по-скъп е модулът. Така че съобразете BTU на уреда сразмера на стаята, за да спестите ИЗЛИШНИ РАЗХОДИ !!!

Забележка: Този съвет е само за климатични системи за единични стаи! За канални машини и централни климатични системи, които ще покриват множество стаи или цяла къща, се препоръчват професионални измервания и монтаж. 

Избор на размер (BTU) на климатика

За да определите правилния размер климатична система, всичко, от което се нуждаете, е ролетка. След това следвайте тези две прости стъпки:

  1. Измерете ширината и дължината на стаята във метри

  2. Умножете тези две числа заедно, за да получите квадратурата

Например, 5 м x 5 м стая би била равна на 25 кв. (5 x 5 = 25 м2 (квадратни метра).

След като получите тази цифра, можете да търсите подходящия размер климатик. Просто ще трябва да направите още една стъпка, която е да съчетаете квадратурата си с правилната британска термична единица (BTU) на климатика.

BTU е измерване, което определя колко голяма е мощността на климатичната система.

По-долу е дадена бърза диаграма, която ще ви помогне да вземете решение.

ТАБЛИЦА за подбор на BTU по размер на стаята

Квадратура

Необходим капацитет

до 12 кв.м

8 000 BTU

12 до 15 кв. м

9 000 BTU

15 до 20 кв. м

10 000 BTU

20 до 25 кв. м

12 000 BTU

25 до 30 кв. м

14 000 BTU

Надяваме се, че това ръководство е помогнало да се изяснят всички въпроси или съмнения, които сте имали относно това как да изберете климатик.

Както можете да видите, избирането на правилната климатична система за вашия дом или апартамент не е толкова трудно, колкото може да изглежда.

Изборът на климатик наистина се свежда до определяне на бюджет, знаейки кои опции са възможни във вашето жилище и да изберете климатика, който най-добре отговаря на вашите очаквания.

Поздрави!

www.mmklima21.com

наѝ-добре подбраните продукти!